Jeg ble tipset om oppskriften av min søster, og husker ikke hvor hun har funnet den.
Til ett svært brød trenger du:
- 1. kg hvetemel
- 1 pakke tørrgjær
- 2 ss sukker
- 2 egg
- 1 klype salt
- 4-5 dl lunket vann
- 0,5 dl olje av nøytral smak
Til pensling trenger du 1. egg. Dersom du ønsker kan du bruke sesamfrø, eller valmuefrø på toppen.
Til hvitløkssmøret trenger du:
- 1 stk hvitløk, altså en hel bunt med hvitløk
- 350 g meierismør
- Salt og pepper
Slik gjør du:
1. Bland gjær og sukker og hell det oppi det lunkne vannet. La det stå til det begynner å boble. Visp så inn salt, oljen og 2 egg. Tilsett melet.
2. Bland sammen og elt godt. Deigen skal være litt seig.
3. Sett til heving til deigen er dobbel størrelse, ca en time.
4. Del deigen i tre deler og trill ut til like lange emner (brødet skal dekke et stekebrett). Lag en flette av deigen. Pensle med det sammenvispede egget og strø eventuelt over sesam og/eller valmuefrø.
5. Sett til etterheving i minimum en halvtime.
6. Stek på 190 grader i rundt 40 minutter, eller til brødet har fått en pen gylden farge.
7. Sett brødet til kjøling. Når det har blitt kaldt skjærer du 2 cm brede kutt ned i brødet. Obs at brødet skal henge sammen i bunn!
8. Bland smøret med presset hvitløk og smør ned i mellom skivene på brødet. Sett brødet på varmluft i ovnen ved 120 grader til hvitløkssmøret har smeltet godt inn i brødet.
Etter punkt 7, kan brødet godt fryses. Jeg pleier å lage så stor oppskrift, og enten lage to brød, eller å lage et stort brød og fryse resten i små pakker. Da er det lett å ta opp nok til bare meg og Mr. O visst vi skal ha det til en suppe eller noe. Når brødet er tint, fullfører du punkt 8, og du er klar for en kjempegod middag :)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar